HTML

Távmunkásnő

Praktikum, ismeretek, gőzkieresztő dühöngés - távmunkások, táv-munkáltatók, ezek reménybeli változatai és egyéb érintett fajok számára

Friss topikok

2008.10.15. 16:50 ftk

B mint betegség, T mint távmunka

Újra távmunkás vagyok - átmenetileg, mivel lebetegedtünk. Kollektíve, családilag. Amiről elmélkednék, az a munkahelyek hozzáállása ehhez a témához. Nálunk elvileg ugyanis nincs lehetőség távmunkára. Nincs semmiféle formalizált változata ennek a munkavégzési formának. Ehhez képest a kollégák többségének van laptopja, részben arra a célra, hogy haza tudja vinni a munkát, és szükség esetén otthonról is tudjon dolgozni. De mivel erre nincsenek lefektetett szabályok, keretek, a helyzet igen fonák. Ugyanis

1. Elvileg "nem szabad" otthon dolgozni. A hely szervezeti kultúrája szerint jó munkaerő az, aki reggel beengedi a portást, este kiengedi, majd ott alszik. Lehetőleg nem is eszik, de ez egy másik történet. Viszont ezzel összhangban nagyon is szabad munkát hazavinni, és munkaidő után az éjszakába merülve otthon folytatni bármit, amit bent elkezdtünk. 

2. Az otthoni munkához szükséges eszközök körüli dolgok sem kimondottan tiszták. A gépek egy része munkahelyi, más részük (az enyém is) saját. A munkahelyi gépeknél nem tudom, van-e külön kitétel az otthoni igénybevételre, de gyanítom, hogy nincs. Az otthoni gépekért meg a munkáltató természetesen nem tartozik felelősséggel - sem az amortizációért, sem a meghibásodásokért. Az egyetlen szabály az, hogy használjunk jogtiszta szoftvereket. Ez érthető is, amennyiben munkahelyi gépről van szó. A sajátra nézvést azonban semmiféle előírás nem lehet kötelező, ha nincs ezzel kapcsolatban külön megállapodás. Viszont ha az én gépemen találnak az ellenőrök illegális cuccot, azért kaphat a munkahelyem, hiszen a gép egyben az ottani munkára is használatos.

3. Ami a betegség alatti munkát illeti: elvileg ugye ilyenkor az ember nem tehet két szalmaszálat sem keresztbe egymáson, hiszen beteg, illetve lábadozik. Ugyanakkor a határidők ugyanúgy ketyegnek, tehát amíg két ujjamat meg tudom mozdítani, verni fogom a gépet, hogy ne a felgyógyulás után pusztuljak bele a rám ömlő mennyiségbe. De mivel nincs otthoni munkaidő-elszámolásra lehetőség, a munkahelyem elszámolásában inaktív "élősködőként" jelenek meg. Lecsupaszítva: most épp táppénzért dolgozom.

Vagyis a távoli munkavégzés deklarált lehetőségének hiánya jelen esetben engem pénztől foszt meg. És nem hiszem, hogy az eset egyedi.

53 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://tavmunkasno.blog.hu/api/trackback/id/tr71715523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kangörény 2008.10.15. 21:52:23

Ha a saját gépeden találnak illegális cuccot, ahhoz a munkahelyednek semmi köze. Az, hogy "milyen munkára használatos" semmit sem befolyásol.

Az sajnálatos, hogy betegséged alatt otthon dolgozol, de ezért csak a munkáltatód a felelős. Keress másik állást!

ftk 2008.10.15. 21:59:20

Hááát, az egy dolog, hogy keressek másik állást - de vidéken, két aprólékkal örülök, hogy ez is van. Amúgy gondolod, hogy elszigetelt jelenség a betegség alatti otthoni teperés? Szerintem inkább közelít az általánoshoz.

Bizony szerintem sem kellene senkinek beleszólnia, mit tartok a saját gépemen, de attól még riogatnak vele :( A helyzet amúgy tényleg felemás, mert elvileg a munkáltató révén jogosult lennék egy adott csomag legális szoftverre, amit elvileg az otthoni gépemre is telepíthetek. Viszont ezek közel sem fedik le azokat a cuccokat, amikre szükségem lenne a melóhoz. Azt hiszem, jobb, ha nem mondok közelebbit a munkahelyemről.

xido 2008.10.15. 22:01:28

Egyik pajtásom,ha épp nem kell bemennie az irodába,akkor otthon dolgozhat,természetesen ez megállípodás kérédése és úgy kerül bérezésre,mintha bent lenne...szerintem ez főnökség gerincességén múlik csupán...

nemures 2008.10.15. 22:22:26

Ha beteg vagy és mégis dolgoznod kell, akkor miért táppénzezel? Vedd ki fizetett szabadságra...

Sőt, még egyszerűbb megbeszélni a menedzserrel, hogy akkor most pár napig nem látnak, de a munka el lesz végezve.

Persze ezek csak akkor játszanak, ha a főnökség megengedi. Nálunk szerencsére igen.:)

fromdtod 2008.10.15. 22:26:37

Szerintem nem(csak) a gerincességén múlik, hanem inkább a professzionlaitásán. Hogy képes-e úgy kontollrálni (értsd ellenőrizni), hogy elvégzed-e a munkát, ha nem is vagy bent a munkahelyeden. Hisz ez sokkal komolyabb ellenőrzést igényel, mintha csak 9-kor meg 5 kor kellene megnézni ,hgoy ül-e valaki az iróasztalnál. Szerintem ez sokkal komolyabb manageri feladatokat jelent.

ftk 2008.10.15. 22:42:51

Szerintem leginkább a hely kultúráján múlik, az pedig a legfőbb főnökségen. Anélkül minden csak fű alatt mehet, tehát kockázatos.

Formtod, a menedzseri feladatok témájában egyetértünk. Korábban dolgoztam teljes távmunkásként, egy olyan szervezetben, amely erre épült, tök rendben volt, megfelelő megoldásokkal, megfelelő hozzáállással. Mindenféle hiperszoftver és szuper virtuális blokkolás nélkül sem tűnt el senki az éterben, és nem zaklatott halálra senkit a főnök, hogy hol tart már...

ftk 2008.10.15. 22:45:13

A tiszta ügy egyébként, még mindig azt gondolom, ennek világos szabályozása a cégen belül. Hogy van-e és mikor lehetőség otthoni munkára, milyen feltételekkel, milyen díjazással. Akkor nem a főnökön és nem a jóindulaton múlik a dolog. Ehhez persze az kell, hogy a távmunka ne legyen mumus, a cég bízzon a munkavállalóban, a munkavállaló legyen lojális, és meglegyen a kellő munkamorál, szervezettség stb.

ftk 2008.10.15. 22:49:07

Nemures, az, hogy dolgozom, az én választásom, mert egészségesen sem tudom halálra túlórázni magamat, egyszerűen nincs rá módom. Tehát akármi is van, muszáj tartanom az "ütemtervemet", mert nincs helyettesem, és a melót el kell végezni. Táppénzezni pedig azért muszáj, mert van a munkámnak olyan része is, aminél jelen kell lennem - no ez ilyenkor elmarad, és nem lehet ott "luk", hogy elvileg dolgozom, akkor az miért maradt el...

Csecse Becse 2008.10.15. 23:18:11

Jómagam folyamatosan otthonról dolgozom. Van központi iroda is, de a melóhoz számítógép, internet + telefon kell. Akkor meg minek ingázzak irodába és vissza? Nálunk nem az a lényeg, h. 9-től 5-ig a helyén legyen a dolgozó (még ha nem is csinál semmit), hanem h. menjen a munka, készüljenek el a feladatok. Hogy ezt milyen ütemezéssel és munkamódszerekkel végzi a munkatárs, az már az ő dolga. Egyelőre jól működik.

Viszont nálam picit fordított a helyzet: a gépet a munkáltató adta, de magáncélra is használom, nem is keveset.

A "betegen meló" témára:
Sajnos manapság sokan betegen is bemennek dolgozni, mert nem engedhetik meg maguknak a táppénzt.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.10.16. 00:52:56

Szólj a rendszergazdának, hogy adjon neked egy külső Remote Desktop hozzáférést a benti gépedhez (ha parázik a biztonság miatt, akkor VPN-en keresztül). Így otthonra nem kell egyéb, mint egy (legális) XP, és máris ugyanazt látod, mintha ott ülnél a benti géped előtt.

floyd 2008.10.16. 02:24:28

jah, Mo-n ez a távmunka (de a részmunkaidőt is ide vehetjük) miatti para meg elszabotálás onnan adódik, hogy nagyon ritkán vannak patentül leszabályozva a feladatok, a munkavégézs módja és menete... most ezalatt arra gondolok, hogy nagyon ki szokot tlógni a lóláb, ha távmunkában is el tudja végezni a dolgozó azt amit csinált, mintha bent seggelne. És a végén még kibukna, hogy a vezetőség szarul intézi a feladatokat, kevsebb munka/idő/ember is elég lenne. Azzal meg senki nem akar elszámolni...

Az én munkám kb abból áll, hogy bemegyek, e-mailban kapom mit kell csinálni, letöltöm az ftp-ről, msn-en megcsevegem mia pálya, telefonon intézem a kérdést, online szervezzük a teendőket, majd ha kész a meló, akkor vissza ftp-re, telefonon/e-mailban lejelntés.
Fel is tettem a kérdést, hogy ezért miért kell nekem napi 1-1 órát utazgatnom a helyszínre.
A válasz egyszerű volt: "hogy szemmel tudjunk tartani".
Már nem dolgozom ott.

FreeChoice Magazin · http://freechoismagazine.blogspot.com/ 2008.10.16. 05:30:30

OK!

Kétségek és bizonytalanságok, a bizalmatlanság légköre gerjeszti ezt a helyzetet.
(Akinek nem nem viszket nem vakarja...)

Bocsi a képzavarért! ;)

Kriszi, floyd és többiek

"nagyon ritkán vannak patentül leszabályozva a feladatok"

Az átlag munkahelyen, annyira jól körül van írva?
Adott esetben a felettesed akinek támogatnia kellene téged, dönteni mer? Sőt döntési pozícióban van egy átlagos vezető, mondjuk ilyen jellegű személyi kérdésben?

Mert OK, hogy ezt le kell zongorázni a HR-el, de egy próbát egy átlagos, közép vagy akár felsővezető be merne vállalni?
Sőt továbbmegyek: meg kérdezné a felettesét az érdekedben?

Szóval itt még van miről regélni...

Akinek nem viszket nem vakarja!:

Te aki akár csak részmunkaidőben, de otthon végeznéd a feladataid, már az egész macerától összerándul a gyomrod, nemhogy még hosszan kapacitálnád a főnököd, főnökeid!
Neked viszket tehát vakargasd, ha nagyon komolyan gondolod akkor ajánlom Tim Ferris 4 órás munakahét című könyvét, a Bagolyvártól! ;)

Az átlag munkaadónak nem viszket, tehát az akinek affinitása van erre a dologra, és a munkáltatója ajánlja fel a lehetőséget adjon hálát az égnek!!!

Az egy egész más történet, ha valaki eleve távmunkát keres, ha keresőben pölö gugliban teszi, tutti, hogy 10 "ajánlatból" 11 MLM, ez egy külön sztori. Az egyéb pilótajátékos, meg nem tom milyen beszervezős komolytalanságoktól, a rémtörténetekig sok minden szóba jöhet.

FCM

ui.: igaz is Kriszi miért nem csinálsz egy komoly weboldalt ebben a témában?

FreeChoice Magazin · http://freechoismagazine.blogspot.com/ 2008.10.16. 05:35:26

dark future,

Kitűnő ötlet, de nem mindegy milyen pozícióból kéred!
Na meg milyen cégnél?

Szerintem 10ből 11 elutasítja biztonsági okok miatt, bár valójában érdektelenség és lustaság az ok. Szerintem ha van ilyen cég, amiről írsz egy posztot megérne itt! - - - >Kriszi?

frocsi recsi 2008.10.16. 06:29:14

Na ez a kibaszott nagy baj, hogy ezt nalunk engedik. Meg ti is hulyek vagytok mert megcsinaljatok. Mondjuk en is megcsinalnam.
Egyszeruen hihetetlen. En is voltam beteg (kulfold) de le se szartak. DOlgoztam otthonrol betegen es kiperkaltak a teljes lovet. Sot mikor felment a lazam meg le is doltem aludni vagy 2 orara.
P

mrs gyrmur 2008.10.16. 07:02:54

Sziasztok! Van valami remek javaslat a tarsolyotokban távmunkára? Mert én innen itthonról valóban csak azokat a korántsem vonzó lehetőségeket látom, amiket FreeChoice emlegetett.
mrs gyrmur

Névtelen nulla 2008.10.16. 07:37:10

dark future írta:
"Szólj a rendszergazdának, hogy adjon neked egy külső Remote Desktop hozzáférést a benti gépedhez (ha parázik a biztonság miatt, akkor VPN-en keresztül). Így otthonra nem kell egyéb, mint egy (legális) XP, és máris ugyanazt látod, mintha ott ülnél a benti géped előtt. "

Még XP sem kell. Egy Linux rdesktop alól is simán megy a Win távoli asztala.

neantropus 2008.10.16. 07:53:34

A cégem átállt a teljes távmunkára.
Minden munka el van végezve. Mindenki jobban érzi magát és az állandó költségek cc. 20%-át lefaragtuk.
Semmi sincs agyonszabályozva. Egy szabály van: a munka legyen elvégezve.
Persze ez csak olyan cégnél működik, amelyik az elvégzett munkából él. Más esetben jönnek a feudális módszerek. Minél több ilyennel találkozik az ember, annál biztosabb lehet benne, hogy a cég: A - állami, önkormányzati intézmény, vagy annak csatolt szerve és mint ilyen nem teljesítményorientált és nem az elvégzett munkából él, B - multi kihelyezett részlege, ahol az anyacég finanszíroz és a management sűrű homályban tartja a tulajdonosokat. Ezek a leányvállalatok jellemzően elműködnének öt emberrel is, de azért inkább megtöltenek egy irodaházat marketinges mucuskákkal és úgynevezett managerekkel.

deca 2008.10.16. 08:08:37

Ez egy ilyen világ (ország??). Előző helyemen még ki is lett mondva, túlóráért nem fizetünk, aki meg otthon van, az lábadozzon. Ez mit sem változtatott a tényen, hogy folyamatosan kaptam a munkát itthonra is (és igen, legyek skype-on, telefonon), de olyan is, volt hogy velem ordibáltak, mert X időpontra kaptam beutalót kivizsgálásra, vagy csak az egész csapat "önként" bement hétvégére. Sok nagyokosnak meg üzenem, hogy
1. igen, már váltottam
2. nem akkor veszel ki szabadságot, amikor akarsz, hanem amikor össsze tudjátok egyeztetni (megjegyzem mostani helyemen nem is könyvelik a tb-t, úgyis minden zsebbe megy)
3. nem tb-ért dolgozol, hanem hogy legyen hova visszamenni - lehet váltani, de az nem mindig olyan könnyű

Szoftver: otthonra lehet kérni távoli hozzáférést is, de utálom, nekem lassú, jobb netre nem telik és a cég nete is elég gyenge, inkább felteszek mindent itthon is. Ha nem tetszik, oldják meg; nomeg nem hiszem, hogy ott az ASVA/BSA lesz a legnagyobb gond, ahol már az APEH is kopogtat...

zoli_ 2008.10.16. 08:25:04

Milyen ellenörök? Mi értelme is van az egésznek????

dtomika 2008.10.16. 08:29:30

Üdv. Déri Tamás vagyok a Magyar Távmunka Szövetség Szakmai Elnöke, valamint az I-Work Közhasznú Alapítvány főigazgatója. Foglalkoztatási és felnőttképzési szaktanácsadó. 9. éve foglalkozom atipikus munkszervezéssel és oktatási-tanulási formákkal. Elérhetőségem: tderi@i-work.hu.
A következő megjegyzéseket teszem a posthoz:
1./ A magyarországi munkavállalók 4-6%-a dolgozhat távmunkában, nem beleértve a részmunkaidőben, vagy kiegészítő tevékenységként távmunkát végzőket.
2./ Egyetlen vállalat, vagy intézmény humánszervezetében sem magától értetődő a távmunka alkalmazása, - elengedhetetlen a kockázat elemzés, a munkakör elemzés és a költség-haszon elemzés elkészítése.
3./ Még ugyanazon vállalat, hasonló munkakörben foglalkoztatott munkavállalói között is lehet eltérés a távoli helyről történő munkavégzés indokoltságában.
4./ A távmunka-végzés önkéntes, - mind a munkaadó, mind a munkavállaló részéről lehetőség.
5./ Magyarországon 172 munkakörben alkalmaznak (jelenleg) távmunkásokat, - azaz távoli helyről dolgozó, megfelelő szakmai tudással rendelkező munkavállalókat.
6./ A távoli helyről történő munkavégzés alapvető feltétele a zavartalan munkavégzésre alkalmas (otthoni, vagy közösségi) munkahely kialakítása. Ennek megteremtése nem feltétlenül a munkaadó felelőssége, - a munkahely kialakításának, fenntartásának, működésének költségeit közös megegyezés alapján KELL! szerződés szerint elszámolni.
7./ Foglalkoztatotti jogvioszonyban alapvetően a munkaadó a felelős a jogszabályok betartásáért, a biztonságos munkakörnyezetet, a megfelelő szoftverjogosultságokat ellenőriznie kell, - amunkavállalónak pedig - akár saát otthonában is - tűrnie kell az ellenőrzést. (Természetesen előre egyeztetett időpontban).
8./ A "távmunkás státuszú" munkavállalót minden olyan jog megilleti, ami a hagyományos munkakörökben foglalkoztatottakat, így természetesen indokolt esetben a táppénzes ellátás is. (A munkavállaló vagy keresőképes, vagy keresőképtelen, - e tekintetben mellékes a munkavégzés módszere).
9.! Nem minősül távmunkának semmilyen passzív jövedelem, hálózatépítésből, vagy MLM értékesítésből származó jövedelem.
- Bóvebb felvilágosítást személyesen szívesen adok az érdeklődők számára.
(Déri Tamás: karriertervezes.hu; i-work.hu)

dtomika 2008.10.16. 08:34:52

Kangörény: "Ha a saját gépeden találnak illegális cuccot, ahhoz a munkahelyednek semmi köze. Az, hogy "milyen munkára használatos" semmit sem befolyásol."
Tévedés: Munkajogviszony keretében a munkaadónak kutya kötelessége meggyőződnie arról, hogy a munkavégzés eszközein található információk és a munkavégzéshez szükséges szoftverek legálisak-e? Ad1/ A munkaadó biztosíthat külön internet hozzáférést és külön konfigurációt a munkavégzéshez. Ad2/ A munkavállaló köteles elfogadni a jogszerű foglalkoztatás és a legális munkavégzés feltételeit.

dtomika 2008.10.16. 08:40:17

floyd: részben igaz, - ugyanakkor a rugalmas munkaszervezetek költségtakarékosan, alacson fluktuációval és magas szintű vállalati tudással, eredményesen tudnak működni, ha megfelelően alkalmazzák Pl. a távmunkát, vagy az egyéb nem tipikus foglalkoztatási formákat. Nyugat-Európában a távmunka széles körben történő elterjedését és gazdasági indokoltságát jelentősebb méretű munkaerő hiány indokolta. Magyarországon egészen mások a motivációs tényezők.

dtomika 2008.10.16. 08:47:11

kriszi: "A tiszta ügy egyébként, még mindig azt gondolom, ennek világos szabályozása a cégen belül. Hogy van-e és mikor lehetőség otthoni munkára, milyen feltételekkel, milyen díjazással. Akkor nem a főnökön és nem a jóindulaton múlik a dolog."
Nem a jóindulaton múlik. A távoli helyről történő foglalkoztatásra pontosan ugyanazok a jogszabályok vonatkoznak, mint a hagyományos munkavégzési formákra. Tilos mindenféle megkölönböztetés. A munkabeosztást és a munkarendet pedig előre közölni kell a munkavállalóval, - nem folyamatos működésű üzemek eetében már a szerződés megkötésekor. A távmunka egyik lényege a rugalmasság, - a munkaadó azonban kikötheti, hogya munkaidő x%-ban, ...tól - ... ig köteles a munkavállaló a távoli munkahelyen tartózkodni, valamint kikötheti azt is, hogy heti, vagy havi 1-2 alkalommal (szükség esetén) jelenjen meg eligazításra, riportra, beszámolóra, képzésra a távmunkás a cég székhelyén, telephelyén.

kph 2008.10.16. 08:49:55

Mi az alvállalkozóinkkal használunk távmunka módszereket, teljesen jól működik a dolog. Igaz, hogy nekem is az a lényeg, hogy adott munka megadott határidőre ott legyen a postafiókomban, nem pedig az, hogy nyaggassak másokat, hogy mettől meddig dolgoznak.

Megboldogult alkalmazotti időszakomban összesen két munkahelyem volt. Lelkes kezdőként az elsőről még hordtam haza a munkát, meg bejártam betegen is dolgozni. A másodiknál aztán erre direkt nem mutattam semmi hajlandóságot az első naptól kezdve (bár volt, hogy vittem haza munkát, de nem tudott róla senki a cégnél:)), s láss csodát - ott nem várták el tőlem, hogy otthonról is és/vagy betegen is dolgozzak.

dtomika 2008.10.16. 08:53:05

mrs gyrmur: Nem távmunkát kell keresni, - egzakt munkakörként ilyen nem létezik. Programozói, webszerkesztői, mérnöki, távfelügyeleti, tanácsadói, asszisztensi, ügyfélszolgálati, tanácsadói, fordítói, mentori, tervezői és egyéb adminisztratív munkaköröket lehet távoli helyről elvégezni. Karriertervezésben az első cél az állásinterjúra történő bejutás, második cél az állás elnyerése, harmadik cél (lehet) annak megvitatása, hogy az adott munkakör, pozíció távoli helyről elvégezhető-e. Általában - és teljesen jogosan -, az új belépő munkavállalóknak nem ajánlott a távoli helyről történő munkavégzés, mert nem ismerik az adott humán szervezet rendszerét, követelményeket, kollégákat, stb. Néhány hónap munkakapcsolat után már indokolt lehet a távmunka.

dtomika 2008.10.16. 08:57:22

kph: "Mi az alvállalkozóinkkal használunk távmunka módszereket, teljesen jól működik a dolog."
Két meggyjegyzéssel egyetértek:
Ad1/ magyarországon (jelenleg) jogi formáját tekintve távmunkát csak az Mt./Kjt./Ktv. hatálya alá tartózó munkavállalók végezhetnek.
Ad2/ A fogalom munkaszervezési értelme tágabb, - de csak és kizárólag akkor távmunka, ha bizonyos eljárási protokoll szerint működik a dolog. (az ICT eszközökkel támogatott outsourcing nem feltétlenül távmunka).

b0risz · http://zahar.blog.hu 2008.10.16. 09:02:22

deca: a szabadságod idejének a fele felől maximálisan te rendelkezel, a másik fele pedig valóban a főnökeiddel való egyeztetést kívánja meg.

kriszi: ellenőrök? LOL felejtsük már el ezt a marhaságot. senki sem turkálhat a gépeden a policájon kívül, nekik meg komoly papír kell hozzá.

általában meg hosszú távon -ha nem muszáj- nem is jó sztem távmunkázni. kell az embernek kicsit az a pár óra, amit más emberekkel tölt :)

Kriszi · http://tavmunkasno.blog.hu 2008.10.16. 09:04:37

Dtomika (találkoztunk ám már személyesen is mi :) ), úgy látom, ugyanarról beszélünk. Tehát hogy világos szabályokra van szükség a cég esetében - pl. hogy lehetséges illetve szükséges-e a távoli helyről történő foglalkoztatás. Ha nem, akkor nem várható el az sem, hogy munkát vigyünk haza vagy bárhonnan máshonnan végezzük el. Ha igen, akkor viszont valóban ugyanazok a feltételek kell hogy vonatkozzanak erre is, ahogy mondtad. De ha nincs egyértelmű kikötés erre a cég kollektív szerződésében illetve a munkaszerződésben, akkor tér nyílik az íratlan szabályok tömkelegének, és a helyzet definiálatlan, lehetőséget adva a visszaélésekre.

Mrs gyrmur,
nézd meg ezt:
tavmunkasno.blog.hu/2008/08/13/sokk_avagy_leszamolas_a_hiedelmekkel
meg ezt:
tavmunkasno.blogspot.com/2008/04/akkora-kavar-mint-ide-lachza.html
Innen el lehet indulni, ha szeretnél továbbhaladni távmunka témában. De örömmel állok rendelkezésedre privátban is.

Elnézést a többiektől, jövök vissza még ma, de most lázat kell csillapítanom :(

acsa77 2008.10.16. 09:06:32

OFF: A BSA egy kamu cég, nem kell tőle félni. Vállalatok félhetnek, ha egy haragos alapos gyanúval ki tudja mozdítani a rendőrséget. A BSA-tól nekik sem kell félni. Egy ügyes rendszergazda amúgy külön tartatja az adatokat, akár földrajzilag naponta mentve, tehát azonnal törölheti az összes munkahelyen lévő gépet, míg a rendőrség az ajtón kopogtat. Én már láttam FBI-t is kopogtatni nagy szervezet ajtaján, de nem mentek semmire...
Visszatérve: mivel szinte mindenkinek van iskolás/egyetemista - esetleg pedagógus közeli rokona, ezért legális Microsoft licenszek biztosan vannak otthon - hiszen ráadásul nem is darabszámkorlátozottak.

ON: sok sikert a távmunkához! Szerintem kicsit olyan, mint egy egyszemélyes vállalkozás.

dtomika 2008.10.16. 09:08:46

zahar: "a szabadságod idejének a fele felől maximálisan te rendelkezel"
- A NEGYEDével rendelkezel. A maradék 4/4 rész kiadásáról viszont KÖTELES gondoskodni a munkaadó.

dtomika 2008.10.16. 09:14:42

kriszi: "ha nincs egyértelmű kikötés erre a cég kollektív szerződésében illetve a munkaszerződésben, akkor tér nyílik az íratlan szabályok tömkelegének, és a helyzet definiálatlan, lehetőséget adva a visszaélésekre."
Jogos, - de a munkaszerződés tartalmát két szerződő fél együttes akarata határozza meg. A munkavállalónak felelőssége van ababn, hogy milyen tartalmú okiratot fogad el és ír alá. (Ilyen speciális esetekben még az is elképzelhető, hogy a munkaadó felkészületlen. Szakember tanácsát kell kérni, ha más miatt nem azért, mert egy esetleges munkaügyi ellenőrzés során keményen fogják birságolni a céget).
Természetesen a visszaélések (akár a munkaadók, akár a munkavállalók részéről) hagyományos keretek között is előfordul. A távmunka szegmens semmivel nem kockázatosabb.

borka · http://plussvacsora.blogspot.com 2008.10.16. 09:20:43

A férjem előző munkahelyén távmunkában dolgozott, heti 2 napot kellett délelött bemenni megbeszélni az aktualitásokat, de a ténylegs munka itthon zajlott, email-ben tartották a kapcsoplatot, ha fél órán belül nem reagált az email-re jött a telefon.
Ez azt jelentette, hogy sokkal sokkal több munka zúdult rá, mint egy normál állásban, gyakorlatilag heti 7 napot dolgozott, mert hiszen elvárható, hogy vasárnap is otthon üljön a jóember a gép elött. Nem egyszer csöngött a telefon szombat este, hogy miért nem válaszol az emai-re.

Azóta már nem dolgozik ott.

Csak azt próbálom ezzel mondani,hogy a tömött villamoson nagyon vonzónak tűnik a távmunka, de ennek is van árnyoldala és könnyen kicsúszik a lelkiismeretes távmunkás kezéből a kontroll.

dtomika 2008.10.16. 09:25:03

Kriszi: a blogod egyébként tetszik. Vegyed fel légyszíves az I-Work.hu-t az oldaladra. Lehet kölcsönösen is. A Szövetségen már több dolog túlmutat. Komolyabb dolgot tervezek. (Jegyzet: különbség van a munkaközvetítés és a munkaerő-közvetítés között). A munkaközvetítés nem feltétlenül legális tevékenység, - garanciavállalásnak kellene hozzátartoznia.

dtomika 2008.10.16. 09:29:57

borka: Amennyiben így történt, akkor a munkaadó súlyosan megsértette a foglalkoztatásra vonatkozó jogszabályokat.
Ezért kell meghatározni a munkaszerződésben a rendelkezésre állás időtartamát, esetleg pontos idejét, - valamint az elvárt teljesítményt. ha így van, akkor nem kerülhet sor a visszaélésre.
Megjegyzés: sokan puszta lelkesedésből néhány alkalommal munkaidőn túl is elvállalnak feladatokat, felveszik a telefont, intézkednek. A munkaadó pedig megszokja és természetesnek veszi. Ebből számos félreértés származhat, - de a probléma ismét nem távmunkás probléma. Egy kereskedő, vagy egy igazgatói asszisztens is szembesülhet azzal, hogy este tízkor csörög a telefonja.

komment 2008.10.16. 09:33:42

Szoftverellenőrzés címén maximum a rendőrséget vagy köteles beengedni, a BSA-t meg a többi gittegyletet az ajtóból szokás fordítani. Ha feljelentéssel fenyegetőznek akkor pedig - ha nem bizonyosodik be a jogsértés, márpedig nem fog mert előtte takarítasz - alaptalan vád miatt viszont feljelented őket.

Ezt csak azért írom mert ideje lenne helyre tenni a magukat jogalkotónak képzelő, az embereket nem létező jogosultságaikkel megfélemlítő sportegyesületeket.

dtomika 2008.10.16. 09:40:21

komment: Egyetértek, de ismét 2 megjegyzéssel:
1. Amennyiben munkaviszonyban végzel tevékenységet, akkor a mukavégzés eszközét a munkaadó ellenőrizheti, ugyanis az ott tárolt tartalmak és a használt szoftverek tekintetében a fő felelősség őt terheli.
2. Adott esetben a munkaügyi ellenőr számára is lehetővé kell tenni az (otthoni munkahelyre, távmunka központba) történő bejutás lehetőségét.

- A dolog lényege az, hogy a privát szféra és amunkavégzés térben párhuzamosan történik, a tevékenység azonban jogilag elválik egymástól. Akik otthonukban kialakított munkahelyről végeznek munkát, azok óhatatlanul lemondanak a személyiségi jogok egy részéről. (Meghatározott törvényi keretek között és meghatározott mértékig).

karma · http://karma.blog.hu 2008.10.16. 09:40:36

A távmunkáról követtem el egy hónapja, hátha érdekel:
karma.blog.hu/2008/09/06/lehet_e_a_neonomadkodas_uzleti_modell

gabcigirl 2008.10.16. 09:40:47



Jó a távmunka, tapasztalatból állítom, valóban, sok előnye van. De!Távmunkásként néha nagyon nehéz megértetni a családdal, a környezettel, hogy ez is ugyanolyan felelősségteljes munkatípus, és pl. egy lapzárta , meg egy határidős munka alatt nem a szerelőket akarom várni vigyázzban állva, és a rokonom csekkjeivel rohangászni a postára, me' én úgyis otthon vagyok. A külvilág szemében ez néha nem tűnik teljes értékű munkának, sajna. Ezért azt hiszik, hogy mennyivel kevesebbet dolgozom. Pedig sokszor többet, mint mások :(

dtomika 2008.10.16. 09:59:00

gabcigirl: jogos észrevétel. Családban, fér, feleség, stb között gyakran adódik félreértés "ha már úgyis itthon vagy!" felkiáéltással, - mosogass el, mossál ki, vasaljál, vásárolj be, intézde el, azt, stb. A zavartalan munkavégzés feltételeit meg kell teremteni és megértetni a környezettel, hogy ez teljes értékű munkavégzés. Ez nem mindíg magtától értetődő.

dtomika 2008.10.16. 10:01:33

karma: kiváló post!

zsoci 2008.10.16. 10:15:26

Hát elég furcsa helyen dolgozol. Nálunk ez nem divat. Aki beteg az beteg. Ha valamiért nagyon muszáj vele beszélni pár percet akkor is sürű bocsánatkérések közepette.Persze a tulaj ezt néha másképp gondolja, de ez az ő baja.

Munkát ritkán viszünk haza, akkor is főleg a vezetők. A túlórákat is csak a vezetők nem kapják külön, d enekik így szól a szerződésük. És az a cég is szégyelheti magát akinek a munkatársai saját eszközüket kell hasznáják. ( persze ha erre külön megállapodás, térités van az más )

Üdv Zsoci

ftk 2008.10.16. 17:29:57

Dtomika,
meglesz, elvileg felvettem a linkek közé, de még nem jelent meg. Örülnék a kölcsönösségnek, bár erre a blogra ritkán van időm, nem túl gyarkan frissítek. Hosszútávon azonban mindenképpen a távmunka elkötelezettje vagyok.

Zsoci,
hát igen, lehet furcsának mondani, de semmiképpen nem példátlan jelenség. Hozzá kell tenni, hogy az ember akkor is kénytelen táppénzre menni, ha éppen nem ő beteg, hanem a gyerek. A túlóráról inkább ne beszéljünk... amint nincs kötött munkaidő, a túlóra fogalma is relativizálódik.

ftk 2008.10.16. 17:32:21

Karma, nekem is tetszik, jó, hogy továbbgondoltad ezt a digitális nomád-dolgot. Nekem ez nem menne, a munkához én a csöndet és a kiszámítható körülményeket kedvelem igazán, de nyilván alkattól függ, ki milyen feltételek között tud a legjobban koncentrálni.

ftk 2008.10.16. 17:35:00

FreeChoice (bocs a rövidítésért), azért nincs rendesen szabályozva a távmunka sem, amiért a többi sem. Elvileg, nagyon nagy léptékű szabályok vannak, a részletek pedig ilyen-olyan okból gyakran elmaradnak.

Hogy miért nem csinálok egy komoly weboldalt? Nincs időm :( Egyébként tervben van, és ha másképp alakult volna az életem pár hónappal ezelőtt, akkor már vsz. meglenne, de változtak a prioritások.

ftk 2008.10.16. 17:37:09

Neantropus,
erről szívesen olvasnék részleteket. Ma nálunk azért még mindig fehér elefánt a jó gyakorlat ebben a témában - így van, dtomika?

FreeChoice Magazin · http://freechoismagazine.blogspot.com/ 2008.10.16. 23:52:03

Karmamedia Szabolcs,

IGEN, igen, igen!

Nagyon telitalálat az ide linkelt, posztod, ezt kerestem ide akartam linkelni csak nem emlékeztem kinél olvastam.
Bár kissé más indíttatású emberkéket illet mégis mint potenciális lehetőség adott.

"többnyire szabadúszó VÁLLALKOZÓként dolgozó embereket jelöli" - írod

Más indíttatású azért mer a távmunkát keresők jelentős része, nem pont ilyen magasan kvalifikált. Itt most azokra gondolok akik a keresőbe beírják a "távmunka" kulcskifejezést. Igaz a többség alapvetően nem is ilyen jellegű munkára gondol, és nem is ilyen ajánlatokat kap ( lsd.: MLM és társai).
Bár a mítoszdöntögető érveiddel itt ott lehetne vitázni, nyilván Te is láttad a nyitott mondatokat.

Kétségtelen, hogy az átlag hazai munkavállaló és a munkaadó a munkaeszközök demokratizálódása következtében ilyen potenciális szabadságjogokat nem élhetett meg. Mennyire tudunk élni vele? Az már más kérdés!

A politikai akarat hiányzik mögül, az állami szerepvállalás ugyan létezik, pályázatok, támogatások is csak-csak. Ugyanakkor a motiváció hiánya miatt többnyire szubjektív ellenérvekkel védekeznek a munkaadók.

Épp ezért érzem, hogy a neonomád kifejezés alapvetően az onlinevállalkozókra vonatkozik hazánkban, legalábbis jelenleg. Szabadúszó újságírók, programozók... már régóta művelik ezt a műfajt, ki-ki célszerűségből más pedig kényszerből.

FCM

FreeChoice Magazin · http://freechoismagazine.blogspot.com/ 2008.10.17. 00:02:50

dTomika,

"Nem távmunkát kell keresni, - egzakt munkakörként ilyen nem létezik. Programozói, webszerkesztői, mérnöki, távfelügyeleti, tanácsadói, asszisztensi, ügyfélszolgálati, tanácsadói, fordítói, mentori, tervezői és egyéb adminisztratív munkaköröket lehet távoli helyről elvégezni"

Nagyon, de nagyon igaz de...

1. A legkevésbé kvalifikálttól a legmagasabb szintű végzettséggel bírókig, minimum 70%-ban távmunkaként keresnek távmunkát, ez van(!).
2. Ha mégsem távmunkaként akkor az organikus találatok, és fizetett hirdetések közt nem munka ajánlatokkal hanem szolgáltatás ajánlatokkal fognak találkozni. Vagy éppen kötött munkahelyre vonatkozó állásajánlatokkal.

FCM

ftk 2008.10.17. 14:53:07

FCM, amint kérted, töröltem. Most sajna nincs időm ezzel foglalkozni, de pár nap múlva jelentkezem és beszélünk, jó?

Amúgy valószínűleg a távmunka mint kategória egy idő után ki fog kopni a hirdetések közül, amint helyre kerül a dolog. Én így gondolom - ahogy nincs "részmunkaidő" kategória sem (ez persze lehet egy beállítandó paraméter a keresés során), úgy nem is nagyon sokára nem lesz távmunka kategória sem. Egyébként pedig a távmunka, ahogy dtomika is írta, bizalmi forma, ha alkalmazásban vagy (és ha egyáltalán nyitott rá a cég). Ha viszont vállalkozó vagy, akkor jogi értelemben nem vagy távmunkás, csak munkaszervezési értelemben. Ami szintén oké, csak más tészta. Ha innen nézzük, akkor most a hirdetésekben a távmunka olyan kategória, mint a diákmunka, az alkalmi munka stb. (mondjuk sokszor olyan hm, presztízsű is).

FreeChoice Magazin · http://freechoismagazine.blogspot.com/ 2008.10.17. 17:15:35

Kriszi,

A kérdésedre a válaszom: OK! Várom a jelentkezésed. ;)

"úgy nem is nagyon sokára nem lesz távmunka kategória sem"

Ezzel ugyan vitatkoznék, de egyébként karakterről-karakterre egyetértek veled!

FCM

kph 2008.10.18. 16:48:34

Dtomika,
ez alatt pontosan mit értesz?
"bizonyos eljárási protokoll szerint működik a dolog" - bár szerintem úgy működik, de lehet, hogy nem egyről beszélünk:), és sosem árt tanulni valami újat.

Kriszi · http://tavmunkasno.blogspot.com 2008.11.05. 11:46:29

Kph :)

szerintem Dtomika erre gondolt (vagy ha nem, majd ő megmondja):
www.tavmunka.org/index.php?option=com_content&task=view&id=27&Itemid=40
Itt épp Dr. Lencs László előadását nézem, amiben elég jól körülhatárolt kötelezettségek szerepelnek a munkáltatói oldalon.

FreeChoice Magazin · http://freechoismagazine.blogspot.com/ 2008.11.05. 18:19:59

Kriszi,

Várom a jelentkezésed! ;)

Nem sürgős, csak, hogy el ne feledd! ;)

FCM

FreeChoice Magazin · http://freechoismagazine.blogspot.com/ 2008.11.05. 18:25:17

Köszi fentebbi linket!

PR6os oldal, és még nem találkoztam vele, elmentem és átböngészem!

FCM

Ui: arra vagyok felettébb kíváncsi, mennyi használhat és aktuális infó van a pályázatokról, illetve arról hogy egy mikrovállalkozás, hogyan tud elindulni a fejlesztés eme irányában!
süti beállítások módosítása