HTML

Távmunkásnő

Praktikum, ismeretek, gőzkieresztő dühöngés - távmunkások, táv-munkáltatók, ezek reménybeli változatai és egyéb érintett fajok számára

Friss topikok

2008.12.27. 12:23 ftk

Szóval a részidő

(Egyben utólagosan boldog karácsonyt kívánok minden csendes olvasónak - és a hangosaknak is persze, csak ők kevesebben vannak ;) )

Az egyik előző bejegyzésben a távmunkás munkakörökön merengtem. Most visszatérek egy közeli témára: vajon milyen állatfaj a részidős távmunka - ami egyébként, deklaráltan, rejtetten vagy öntudatlanul, de a leggyakoribb szelete a távmunkaszervezésnek.

A dolog úgy néz ki, hogy a dolgozó a munkaideje egy részét bent a cégnél, más részét pedig az irodán kívüli munkával tölti. Ez eddig még nem nagy etvasz, hiszen "mindenki csinálja". Azért jó, mert nyugisabb feladatok idején el lehet vonulni az irodai kavarból, és mégsem veszítjük el a kapcsolatot a nagyra értékelt munkahelyi teammel, valamint nem maradunk le a kihagyhatatlan közösségi eseményekről sem (első helyen említve a közös ebédet, a munkaidő utáni, legendás csapatépítő sörözésekkel egyetemben).

A pláne benne igazán az, hogy a munkavállaló és a munkáltatója ebben meg is egyeznek, és írásba foglalják a részleteket. Milyen dolgokat kellene tisztázni ilyenkor a szerződésben?

1. Azt az időarányt, amelyet a munkavállaló nem az irodában teljesít. Mondjuk hetente 8 vagy havonta 36 órát (vagy ennél többet, illetve kevesebbet - bár azt már nem nagyon érdemes).

2. Ennek az időnek az eloszlását, már amennyire annak egyenletesnek kell lennie. Ez azért célszerű, hogy megfelelő legyen az ütemezés, és nem forduljon elő, hogy összetorlódik vagy elmarad a távmunkás időszak. Adott munkakörnél meg lehet határozni készenléti időt is, amikor muszáj rendelkezésre állni - és olyan időt is, ami szabadon beosztható, tehát amikor a munkavállaló bagolykodhat kedvére, ha az megfelel neki. No és persze érdemes egy olyan kitételt is megfogalmazni, hogy indokolt esetben hogyan (és milyen arányban) lehet ettől eltérni. Azon persze mindhalálig, és rosszabb esetben a munkaügyi bíróságig is lehet vitatkozni, mi minősül indokolt esetnek.

3. Azokat a feladatokat, amelyeket a cégtől távol lehet / kell elvégezni (és amelyek természetesen amúgy is benne vannak az illető munkaköri leírásában, szerződésében). Ebben kimondatlanul benne van az is, hogy mi az, amit viszont okvetlenül a cégnél kell elvégezni. Pl. meghatározható, hogy értekezletek idején személyesen jelen kell lenni, vagy hogy naponta jelentkezni kell az aznapi adatokkal mentésre.

4. Az atipikus munkavégzés fizikai helyét. Lehet ez otthon, vagy menet közben, vagy távmunkaházban, esetleg közösségi internet-hozzáférési ponton. Ez utóbbinál a munkavállalóval nagyon kiszúrnak, mert ugye mindenki látott már teleházat, könyvtári netszobát és társait. Nem könnyű ott dolgozni, éjjel pedig (ami jellegzetes távmunkás-időszak) értelemszerűen nem is nagyon lehet.

5. A távmunkázáshoz szükséges eszközök ("vasak" :) ) biztosításának körülményeit. Azaz ki ad a dolgozónak gépet, netet, programokat. Hogyan kell velük bánnia, mi lesz, ha elromlanak, amortizálódnak, avulnak, ki cseréli, javítja, selejtezi őket. Ez eddig evidens. Arra kevesebben szoktak gondolni, hogy ki ad neki íróasztalt, polcokat, kislámpát, mosdót, ruhafogast, helyiséget mindehhez, pedig ez is hozzátartozik a korrekt munkáltatáshoz. Ha otthoni munkavégzésről van szó, akkor bonyolódik a helyzet, hiszen az ember a saját berendezésével dolgozik, de a munkahelye érdekében amortizálja azt. Azaz felmerül a kompenzáció kérdése.

6. Ami még nagyon fontos: az önkéntesség rögzítése. A törvény szerint ugyanis a távmunkavégzés csak és kizárólag önkéntes lehet, senkit sem lehet beleegyezése nélkül távmunkára fogni (ugyanúgy egyébként, mint más atipikus munkavégzési formára sem).

7. Az egészet persze integrálni kellene a hagyományos munkaszerződésünkbe, aminek keretében a cégnél dolgozunk - csak éppen egy részét távmunkában végezzük.

Amúgy, ha jól értem a jogszabályt, aki nem kizárólag a cég telephelyén dolgozik, azaz munkát visz haza este, vagy hétvégén munkaügyben telefonál, vagy akár kiküldetésbe megy, mind-mind távmunkás abban az időszakban.

...és nagyon ideje lenne már iderángatnom egy távmunkában járatos jogászt egy interjú erejéig :)

3 komment

Címkék: könyv jog szerződés karácsony törvény részmunkaidő


A bejegyzés trackback címe:

https://tavmunkasno.blog.hu/api/trackback/id/tr76843717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vallalkozasiotletek.com · http://vallalkozasiotletek.com/ 2009.01.06. 11:31:05

"vajon milyen állatfaj a részidős távmunka"

Erről Tim Ferris 4 órás munkahét című könyve, az új évezred munkásai számára alapmű, de olvasmánynak sem utolsó, és sok remek ötlet ad szinte mindenki számára. Néhol tán kissé túl amerikás, számunkra néhol már megmosolyogtató is lehet. De érdemes egy-egy gondolatmenetét tovább vinni a saját életünkbe, munkakapcsolatainkba, üzletünkbe.

Idehaza "többnyire" még még a munkáltató kezdeményezi. Most ez a válság hangulat úgy tűnik kedvez is ennek a tendenciának. Elvétve hallani egy-egy cégről aki kimondottan erre brazíroz.

Mint már talán itt is írtam, a távmunka kereső valamilyen kiegészítő tevékenységet keres többnyire, vagy alternatív munkahelyet pl.: kismamamák. Ezzel szemben többnyire MLM, rosszabb esetben csak egy egy beetető programot talál.

Szerintem minimum egy külön bejegyzést megérne, hogy hogyan kell távmunkahelyet keresni. Itt a távmunkahelyet átfogóan értem, tehát amibe belefér a netes munka, a bedolgozás és minden ami alternatívát kínál egy fix munkahelyre.

Tudom ez a poszt igazából, a már munkahellyel rendelkező alkalmazotti státusz, részleges vagy teljes kiváltásáról szól, mégis úgy érzem, ez kissé szélmalomharc. Nem azt mondom, hogy nem éri meg küzdeni! ;) De ezzel a témával az alkalmazókat kellene bombázni, akár egy teljes körű tudásbázissal, jogi.. háttér információk. Sőt akár egy egész kiszolgáló szervezetet lehetne erre alapozni, proaktívan marketingezni és bevezetni a "kis és közép, sőt a nagy céges köztudatba" az előnyöket, buktatókat, lehetőségeket!

LT

ftk 2009.01.06. 14:14:35

@Long Tail: Én egy kicsit másra gondoltam részidős munka alatt, de nem ez a lényeg. Az észrevételeid nagyon jók, rittyentettem is miattuk egy külön bejegyzést :) Viszont adtál egy jó ötletet, azt hiszem...

vallalkozasiotletek.com · http://vallalkozasiotletek.com/ 2009.01.06. 19:44:02

@Kriszi,

"Viszont adtál egy jó ötletet, azt hiszem..."

Kíváncsivá tettél! ;)

Az új posztjaidra, hamarosan reagálok. Újra túl sok nyitott mondat maradt bennem. Nem a válaszod, hisz az átfogó, hanem a saját gondolataim pörögtek túl. Meg próbálom rendezetten kifejteni, de nem lesz könnyű. Nagyon sok olvasata létezik, és mind-mind más témát nyit meg.

LT
süti beállítások módosítása