HTML

Távmunkásnő

Praktikum, ismeretek, gőzkieresztő dühöngés - távmunkások, táv-munkáltatók, ezek reménybeli változatai és egyéb érintett fajok számára

Friss topikok

2009.01.06. 14:12 ftk

Munkahét távdolgozó módra - avagy válasz Long Tailnek

 

Az előző posztra szerencsésen érkezett egy informatív komment, amelyre muszáj reagálnom, mert egyfelől nagyon igaza van, másfelől tudni kell, hogy miért van igaza :) Ezt a bejegyzést tehát kiemelten Long Tailnek ajánlom - ez persze nem azt jelenti, hogy ne lenne hasznos mindenkinek, akit illet :)

Long Tail ugyanis rámutatott arra, micsoda mix van itten a távmunka körül: mást mond a törvény, mást a közvélekedés (és annak különféle szeletei), és ehhez képest is mást a magukat távmunkaadóként hirdető... hm, egyelőre nevezzük őket cégeknek.

Először is a definíció - nemcsak a távmunkáé, hanem a távmunkát keresőé és adóé is.

Aki kiegészítő tevékenységet keres, az nem ugyanaz, mint aki távmunkát. Ugyanis kiegészítő az, ami nem főállás. Hanem mondjuk gyes melletti munka, főállás melletti vállalkozósdi vagy tanulás mellett a diákmunka. Ezt lehet helyileg bárhol végezni. Aki a megbízója telephelyétől távol dolgozik, szellemi munkát végez, IKT eszközök segítségével, illetve úgy is továbbítja, az a távmunkás.

Részidős távmunkaként én arra gondoltam - reméltem, hogy ez világos volt - hogy a munka egy részét végzem távolról (IKT satöbbi), más részét pedig ott helyben. Ennek szabályozása inkább az alkalmazotti viszonyban bír jelentőséggel.

A magyar törvényi szabályozás jelenleg csak a munkaviszonyon belül definiálja és kezeli (már amennyire) a távmunkát, tehát a vállalkozásban végzett távmunka kívül esik a látókörén. Ez már önmagában sem jó, de még kevésbé az, hogy ennek függvényében az erre vonatkozó felmérésekben sincs jelen ez a távmunkaforma, tehát nem látjuk, valójában mekkora is a - mondjuk úgy - látens távmunka.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a távmunka, főleg ha alkalmazotti munkaviszonyról van szó, bizalmi munkakör. Jellemzően nem az utcáról beesve kaphat az ember távolról végezhető munkát, mivel nincs szem előtt, és nehezebb ellenőrizni, hogy rendesen végzi-e a dolgát. Ha nem végzi, akkor pedig könnyen eltűnhet, mint szürke a ködben. Van egy nem is nagyon régi sztorim erről. A szerződtetett programozó egyszercsak nem töltötte fel a cuccot a cégnek, amely megbízta. Emellett nem jelentkezett be Skype-ra többé, nem vette fel a telefonját, és egyáltalán, nem lehetett rajtaütni - annál is kevésbé, mivel 300 km távolságban művelte ezt. (Pedig milyen jókat mondott róla, aki ajánlotta :) ) Ilyeneket látnak a távmunkától rettegő cégvezetők és HR-esek egy nehéz vacsora után álmukban.

Pedig a munkaszervezési értelemben vett távmunkának éppen az alvállalkozói-partnervállalkozói-megbízó-megbízotti viszonyban van nagyobb tere, mert hát a megbízó azért nem jellemzően bocsát saját irodát a megbízottak rendelkezésére (bár nyilván ilyen is van). Marad tehát a saját, illetve saját céges hely és felszerelés. Ez egy működő rendszer, amelyben megvan a helye és a technikai (ritkábban a szervezési) feltételei a távolról végzett munkának. De ezzel együtt sem fognak távmunka-szerződést kötni, mert általában nem szabályozzák ilyen mélységben az egymással való kapcsolatukat. Magyarul bánja is a megbízó, hol és hogyan csinálja a megbízott a munkát, csak meglegyen. Ha életrevaló, és nem nyomja el a piac, akkor a munkadíjába beleszámítja a holmijai amortizációs meg a saját munkavédelmi költségének megfelelő hányadát, de ezzel a megbízónak nincs dolga. Ez megint csak nem baj önmagában, ha működik. Mindkét fél legyen észnél, hogy a másik ne vágja át.

Na EZ az, amit viszont meg kell tanulnia annak, aki az alkalmazotti léthez van szokva, és most egyszercsak - például a válság miatt, vagy annak ürügyén - "kiszervezik" vagy más módon lesz belőle kényszervállalkozó. Innentől kezdve ugyanis a korábbi munkáltatója egy csomó mindenért nem felelős sem jogilag, sem anyagilag, tehát az illetőnek magának kell gondoskodnia a dolgairól. Ez ellenben nem távmunka kérdése, hanem valami olyasmié, amit a tudatos fogyasztó mintájára tudatos vagy önérvényesítő munkavállalónak neveznék. Lásd majd a következő bejegyzést, azt hiszem, most jött el az ideje :)

3 komment

Címkék: vállalkozó alkalmazott önérvényesítés megbízott részidő


A bejegyzés trackback címe:

https://tavmunkasno.blog.hu/api/trackback/id/tr46861399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vallalkozasiotletek.com · http://vallalkozasiotletek.com/ 2009.01.06. 20:11:32

@Kriszi,

A címválasztásod annyira találó, mintha mondjuk a Blikk címsora lenne, igaz én a szpemre asszociáltam, de... ;)

A másik "védekezni elsősorban a csalás, szélhámosság, becsapás ellen kell" igazsága.

A legtöbb távmunkát kereső, jellemzően nagyon védtelen, sőt kényszerhelyzetben van. Nem tudja igazából mit keres, pontosabban nem tudja mi a az amit fel tud ajánlani. Pedig szinte mindenki rendelkezik olyan adottsággal ami akár távmunkában (én ide sorolom minden legális peremkerületét, még a bedolgozást is!) végezhető. Ennek ellenére nagyon sok diplomás is aki mondjuk tanácsadó, vagy éppen programozó a "távmunka" kifejezést írja a keresőbe.
Ahelyett, hogy mondjuk pl.: "távoktatás, fejlesztés, szabadúszó programozó" illetve hasonló a képességeikhez illő kulcskifejezésekkel operálnának.

A másik vetülete a dolognak, mind a munkavállaló mind a munkaadó oldaláról nézve, az információ, a tapasztalat hiánya.
A bizonytalanságot, és a bizalmatlanságot a hallomásból szerzett negatív élmények fokozzák. Illetve a két véglet ami mind a két érdekeltet ellenérdekelté teszi, maga az interneten, a médiákban, és a köztudatban élő képzetek.
Egyik véglet amikor rátaláltam belevágok, minden utánjárás nélkül, hisz a haverom is... A másik véglet, eleve elzárkózom, mert csak negatív dolgokat hallok, olvasok..

Az arany középutat, egy átfogó, feltáró hiteles tudásbázissal, és aktívabb állami beavatkozás kierőltetésével lehetne módosítani.

Egy ponttal kiegészíteném:

8. Keress referenciákat!

Azt hiszem még folyt. köv.

LT

ftk 2009.01.12. 15:18:35

LT, pontosan így van... ami még rémesebb, hogy bár lenne, igazán lenne hová fordulni információért, sokan nem találják meg ezeket a forrásokat, vagy mert nem keresik igazán, vagy mert nem tudják, hogyan kell. Ez utóbbi viszont előhozza a digitális írástudás problémáját is... elvégre ha nem tudom, hogyan kell keresnem (mondjuk a neten), amit meg akarok találni, akkor hogyan akarok (nem bedolgozó módon, hanem IKT-eszközökkel) távmunkás lenni?

ftk 2009.01.12. 15:19:19

Ja és remélhetőleg még ma eljutok odáig, hogy feltegyem a második részt - az lesz a nyolcas pont helyett ;)
süti beállítások módosítása