HTML

Távmunkásnő

Praktikum, ismeretek, gőzkieresztő dühöngés - távmunkások, táv-munkáltatók, ezek reménybeli változatai és egyéb érintett fajok számára

Friss topikok

2008.08.17. 21:43 ftk

Munkába járás ideje - mennyi az annyi?

Átlagosan öt évet, de van, aki akár tizennyolcat is aktív évei alatt, mondják a brit kutatók. Nekem, amikor gyerekek előtt bejártam, elhanyagolható volt a napi táv: akkoriban mintegy tíz perc sétára laktam a munkahelyemtől. Három és fél év alatt, havi húsz munkanappal számolva összesen 280 órát, azaz 11.67 napot töltöttem ide-oda mászkálással. Azóta költöztünk, további nehezítésként pedig szültem két gyereket is. Ha holnaptól újra bejárnék dolgozni, a következőképpen festene a napi logisztika:

A munkaidő reggel fél nyolckor kezdődik. Ez azt jelenti, hogy nekem legkésőbb 7.00-kor fel kell szállnom az aktuális buszra, és amikor leszállok, lóhalálában vágtáznom még mintegy öt percet az irodáig. Mindezek előtt felkészíteni és a reggelizőasztalhoz toloncolni a csemetéket, hogy Apának csak fel kelljen pakolnia őket, és szétszórni a különböző közösségekbe.

Amikor Apa utazik, és hajnalban indul, összekuszálódnak a szálak, mivel az óvoda reggel hétkor nyit. A bölcsőde ugyan korábban, de az bezzeg nem a mi közelünkben van, hanem a munkahelyemtől nem messze. Csak ott volt hely, örülök, hogy ez is van. Tehát először a nagylányt kellene leadni az óvodába, de akkor nem érek be idejében. Autóval megoldható lenne a dolog, de azt ugye Apa elvitte magával.

Ha nagy nehezen mindenki a helyén van, kezdődik délután a második felvonás. Munkaidő négykor zárul, már ha nem kell(ene) tovább bent maradni. Bölcsőde este hatig van nyitva, óvoda ötig. De most fordított a sorrend: először a törpét kell begyűjteni hazafelé menet, aztán teperni a nagyért az oviba, hogy ne kóvályogjon elveszetten az ügyeletes csoportban, a már klakkban-frakkban toporgó, indulásra kész óvónő mellett. Tehát: négykor kilövés, főnök rosszalló tekintetétől kísérve.

A bölcsődébe nincs tömegközlekedés, gyalog bő tíz perc. Négy óra tízre beesek, rekordidő alatt kivakarom a porontyot, nyár van, nem kell sok ruha: mondjuk negyed ötkor elindulok vele. Hároméves lábakkal mérve nyolc perc a buszmegálló, de nem azé, amelyik házig visz. Fél ötkor buszra is tudunk szállni, ha nagyon nagy mázlink van.

Amikor a busz igazán siet, harmincöt perc alatt vagyunk az óvodánál. Gyerek már az utolsó az egész terepen, hiszen elvileg öt perce bezárt az intézmény. És ez az abszolút ideális állapot, amikor minden időben érkezett, és nem jött közbe semmi.

Tán megoldás lenne, ha én vezetnék, de akkor Apa buszozna, nem volna, aki este még bevásárolna, amúgy pedig kocsival sem igen ér haza este nyolc előtt.

Mennyi is akkor az annyi? Reggel mindenestül minimum negyven perc (buszhoz ki, buszról le), délután minimum hatvanöt. Tizenöt perc híján két óra. Nem a fővárosban. Három és fél év alatt ez 61 nap lenne. Két hónap. Most már elhiszem azt a tizennyolc évet is.

Aktuális: azóta valóban "közelmunkába" álltam (többek között). És szó szerint ezt csinálom. Boldog full-távmunkás idők :)

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://tavmunkasno.blog.hu/api/trackback/id/tr93620374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lady User · http://ladyuser.blog.hu 2008.08.21. 20:27:16

A munkahelyem, ahonnét GYED-re jöttem másfél óra háztól házig anélkül, hogy gyerkőcöt vinnék bárhova is. A gyerekek születése között visszamentem dolgozni. Reggel 5:40-kor riadó. Wc, kézmosás, kisreggeli. (Folyadék és valami kekszféle, hogy ne haljanak éhen, amíg az oviban/bölcsiben kapnak.) Aki lőne rám ezért, az próbáljon meg tíz perc alatt megreggeliztetni egy két és egy ötéves gyereket! Kikészített ruhába be, hiszti nincs, nincs rá idő ugyanis. Akinek nem tetszik, visszük pizsomában :) Autóval indulás 6:30. Utána bedugul az útvonalunk. Háromnegyed úton anyuka kisebb gyerekkel autóból ki, apuka nagyobbat viszi tovább az oviba. Anyuka a hetedik hónapban is megmászik naponta 2xcc250 lépcsőt. Ha nem akar mászni, akkor +30 perc, amíg busszal..., de erre nincs idő. Természetesen a gyerek a pocin utazik, mert saját lábán nem tudja megmászni a cc. 250 lépcsőt. Anyukát letolják, 2x, bölcsiben+munkahelyen, mert nem ért be nyolcra. Ja, hogy a villamosmegállóban húsz percet szobrozott?! "Tessék egy kicsit korábban elindulni, anyuka" Mikor? Hatkor?

Lakáselhagyás 6:30 - érkezés 18:30. Vacsora, fürdés, mese, fektetés. 5*/hét. Hét végén mosás, takarítás, főzés, mosogatás. Majd újabb 5*/hét.

És akkor csak kettő volt. Hárommal három különböző közintézménybe? Időre? "A mosónők korán halnak."

ftk 2008.08.22. 10:50:51

Gyöngyi, azaz :), igen... és én még vidéken vagyok, úgyhogy ne pampogjak.
Ma reggel pl. horror volt a köbön, volt minden, hiszti méhecskés póló helyett rózsaszín ruhácskán, piros alvós Ferrari helyett feketén, a reggelin, lekésett busz, kimaradt busz, apjok hajnali utazása, nem ragozom. Tízre értem be... még jó, hogy olyan munkám is van, ahol csak a határidőt kérik, azon kompenzálo magamat :)
süti beállítások módosítása