HTML

Távmunkásnő

Praktikum, ismeretek, gőzkieresztő dühöngés - távmunkások, táv-munkáltatók, ezek reménybeli változatai és egyéb érintett fajok számára

Friss topikok

2008.12.06. 17:04 ftk

Mobilan, főnökként, sehogy

...és már megint túl sok minden jutott eszembe ezt a grafikont látva:

A Deloitte új felmérése szerint ugyanis nagyjából így néz ki a távmunka munkaköri területek szerinti megoszlása az itt települő, elég bátor cégeknél, akik egyáltalán

a, tudnak róla, hogy van távmunka is,

b, nem restek utánanézni, hogy ez miért jó,

c, arra vetemednek, hogy még be is vezetik.

Külön megérne persze egy misét az is, hogy vajh milyen profilú, tulajdonú és létszámú cégek ezek, erről azonban nem regél külön az elemzés (bár szívesen elcsemegézgetnék rajta). De épp elég érdekes az is, hová suvasztják be a távmunkát a cég működésébe. Magasan a legtöbb távmunkás a vállalatoknál ugye ügynök vagy értékesítő. Feltaláltuk legott a spanyolviaszkot, mivel ezeknek az embereknek úgyis mászkálniuk kell, tehát az esetek többségében fizikai képtelenség, hogy folyton bent legyenek az irodában. Csak amit eddig is pont így csináltunk, azt most távmunkának hívjuk (na jó, esetleg ezentúl nem kell a nap elején és végén leblokkolni a cégnél, és kapnak mobilhálót meg mobilgépet is). A következő kategória, még mindig elég magas arányban, a vezető. Hja, mert ugye vannak, akik egyenlőbbek. Ehhez sem kell távmunkát bevezetni, egy bizonyos szervezeti vagy autokráciaszint fölött a főnök úgyis csak akkor megy be, amikor akar (vagy ha nagyon muszáj).

Ezután jön némileg lemaradva két hasonló kategória, az informatikai és - jóval alacsonyabb létszámmal - a mérnöki munkák. Nyilván mert ezek végzői biztosan olyan izé figurák, akik elbogarásznak otthon, és úgysem szólnak senkihez egész nap, még ha bent vannak, akkor sem. Az informatikus még esetleg hasonlíthat az ügynökhöz, ha supportot nyújt, mert akkor netán neki is rohangásznia kell. L. spanyolviasz. (Hozzá kell tennem, "informatikus" munkakör manapság jószerivel nem is létezik - annyira specializált már ez a terület, hogy a kategórián belül is bőven lenne mit keresgélni.)

Sztereotípia, sztereotípia. A többi munkakör elhanyagolható arányú. Az én csőrömet - személyes okokból - különösen böki a K&F és újságírói munkakör (egyáltalán, hogy került egy kategóriába a kettő?) igen alacsony helyezése. Jó, jó, némely kutatáshoz labor kell meg ilyenek, de a többi? Miért nem lehet távolról (pláne ha külföldön kutatok vagy tudósítok valahonnan)?

Adatgrögzítés, adatfeldolgozás meg nincs is a listában, pedig ez az egyik klasszikus távmunkakör, de persze adatvédelem meg pittyputty. Mintha bizony Gizike nem vinné ki az adatokat a fejében, ha úgy tartja kedve. (Meg aztán Sanyi az infóról már úgyis eladta pár adatbázis-építőnek, nem mindegy?)

Sanda gyanúm egyébként, hogy a listában nincsenek benne az alvállalkozók, hiszen az törvény szerint nem távmunka. Ez egyben kérdés is az illetékesekhez, ha idetévednének: benne van-e, és ha nincs, az miben módosítana az arányokon? Lennének tippjeim...

Ha ezt a gumicsontot kellőképpen cafatokra rágtuk, dobom a következőt, a részidejű távmunkát.

5 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://tavmunkasno.blog.hu/api/trackback/id/tr89807923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FreeChoice Magazin · http://freechoismagazine.blogspot.com/ 2008.12.06. 21:45:17

@Kriszi,

Érdekes a grafikon, több szempontból is, de én kissé másról szeretnék beszélni, mert

1. A multik úgyis Bangalori "nagyontávmunkást", outsourcingot használnak (néhány $ért óránként)
2. a kisebbek fel sem ismerik a lehetőséget, ha mégis a akkor tartanak tőle
3. Ha felismerik és bele is vágnának, vagy az ügyintézés, utánajárás veszi el a kedvüket. (Vagy egyszerűen egy-egy feladatra nem érdemes létrehozniuk egy ilyen céget, mert a hazai kínálat sovány. Egy-egy szabadúszót, online Office, könyvelő... nincs igazi alternatíva.)

Kriszi akár Te is létrehozhatnád a hazai Bangalort, Magyar IT nagyvárost! ;)

Természetesen nem keverem a távmunkakört és a kiszervezést, csupán arra szerettem volna reflektálni, hogy ha már egy cég eljud addig, hogy optimalizálni tudna így, akkor is objektív és szubjektív félelmek, ellenérzések meggátolják ebben.
A költségcsökkentésben viszont érdekeltek (most meg naná...), tehát ha instant megoldással és komplex szolgáltatással, korrekt árakkal állnál elő akkor lenne rá vevő. Sőt az sem elképzelhetetlen, hogy ugyanazon emberke tudna így már "távmunkásként" "neked" dolgozni, aki addig ugyanott ugyanazt a munkát végezte

FCM

ftk 2008.12.07. 15:17:44

FCM, kösz az ötletet, elteszem, mert per pillanat aztán mindent csinálok, csak céget nem :( Alkalmazotti túlélőjáték folyik, egy olyan területen, amit imádok, úgyhogy egy évet adok neki, mert egész életemben bánnám. (Tőled meg kérek szépen egy mélcímet, mert nem talállak :( )

FreeChoice Magazin · http://freechoismagazine.blogspot.com/ 2008.12.07. 22:58:26

@Kriszi,

"Alkalmazotti túlélőjáték folyik, egy olyan területen, amit imádok, úgyhogy egy évet adok neki, mert egész életemben bánnám."

De ez miért miért zár ki bármi mást? ;)

elkezdheted, másodvonalként!
Mondjuk heti 1 óra tanulást, utánajárást, elemzést, piacfelmérést meg tudsz csinálni, olyan mint egy házi feladat! ;)

Hamarosan lesz rá egy pont rád szabott megoldásom! A többit priviben!

FCM

ftk 2008.12.08. 08:40:31

FCM, igenis, mél ment :)

FreeChoice Magazin · http://freechoismagazine.blogspot.com/ 2008.12.08. 21:25:21

@Kriszi,

Remail is ment! ;)

Várom a reakciót!

FCM
süti beállítások módosítása